aardappelrecepten

Index:

Aardappel Omelet :

Ingredienten

  • 5 aardappelen, 4 eieren, 1 prei, 1 teentje, knoflook, zout en peper, olijfolie.

Voorbereiding(25min)

Aardappelen schillen en in kleine blokjes snijden. Eieren loskloppen in een bakje. Prei in ringen snijden en wassen.

Bereiding(30min)

Aardappelblokjes in de olijfolie lichtbruin bakken, ongeveer 10 min. Aardappelblokjes in een grote schaal doen. In dezelfde pan de prei bakken, ongeveer 5 min. Knoflook erboven uitpersen, 1 min, bakken. Prei en knoflook bij de aardappelblokjes doen, ei erdoor heen roeren. Zout en peper toevoegen en tenslotte terug gooien in de pan en 10 min zachtjes gaar bakken met deksel op de pan. Met de hulp van een bord keren en de andere kant nog 3 min bakken.

Aardappel Salade :

Ingredienten

  • 4 gekookte aardappelen, 2 hard gekookte eieren,30gr rucola, 1 bosuitje, 5 kleingesneden zure augurk, 1 eetlepel, azijn, slasaus en zout en peper naar smaak

Voorbereiding(25min)

Aardappelen gaar koken, eieren hard koken. Augurk klein snijden in blokjes, bosuitje in ringen snijden.

Bereiding(15min)

In een schaal de aardappelen pureren, azijn, slasaus, zout en peper erdoor mengen. Bosuitje, eieren en rucola toevoegen.

Aardappel Gehaktschotel :

Ingredienten

  • 6 el zonnebloemolie, 800 gr aardappelen, 500 gr gehakt of vegetarisch gehakt, 1 ui, 1 lente ui en 1 knoflook, verse peterselie en selderij, zout, peper.

Voorbereiding(15min)

Aardappelen in hele kleine blokjes snijden.Ui snipperen.Knoflook pellen.

Bereiding(25min)

Gehakt rul bakken en afgieten. Gehakt even op een bord plaatsen.Zonnebloemolie in de pan en de aardappelblokjes goed bakken.Aardappelblokjes even op een bord plaatsen. Ui en knoflook bakken in olie. Knoflook eruit halen. Aardappelblokjes en gehakt toevoegen. Even wokken.Tenslotte de peterselie en selderij naar smaak toevoegen. Als laatste de lenteui er aan toevoegen. Op smaak brengen met zout en peper.

Aardappel Spinazieschotel :

Ingredienten

  • 1 rode ui, 2 el curry pasta, 70 gr tomatenpuree, 1 blikje kokosmelk, 1 zak gewassen spinazie,1 kilo aardappelen, zout en peper, zonnebloemolie.

Voorbereiding(15min)

Ui snipperen, aardappelen schillen en klein snijden

Bereiding(25min)

Olie in de pan,ui fruiten, currypasta erbij + tomatenpuree even fruiten en daarna de kokosmelk toevoegen en aan de kook brengen. Aardappelen toevoegen en op een lage temperatuur gaar stoven. Spinazie daarna toevoegen en tot de gewenste dikte inkoken. Tot slot op smaak brengen met zout en peper.

Portugese aardappelen uit de oven :

Ingredienten

  • 2 e.l. boter, 600 gr vastkokende aard, geschild en gehalveerd, 1 rode ui, 1 groot laurierblad (verkruimeld), zout en versgemalen peper, 1/2 glas droge witte wijn, 2 e.l. Olijfolie, 4 trostomaten

Voorbereiding(15min)

Oven voorverwarmen op 200 graden. Aardappelen schillen en halveren. Rode ui in halve ringen snijden. Tomaten in parten snijden.

Bereiding(80min)

Ovenschaal met boter invetten en de aardappelen erin leggen. Ui en laurierblad erover en bestrooien met zout en peper. Giet de wijn erover en dek af met aluminiumfolie. Bak de aardappelen 30 minuten in de oven. Temper de oven naar 180 graden. Verwijder het folie en schep de tomaten door de aardappelen, zet de schaal nog 30 minuten onafgedekt in de oven tot alles bruin en gaar is.

Frittata :

Ingredienten

  • 800 gr aardappelen in blokjes, 2 paprika's, (1 rode, 1 gele), 4 tomaten, 4 eieren, zout en peper, bouillonblokje, olie.

Voorbereiding(20min)

Aardappelen schillen en in blokjes snijden. Paprika's in blokjes snijden. Tomaten in partjes snijden. Eieren loskloppen in een schaaltje en zout en peper toevoegen.

Bereiding(45min)

Aardappelen met olie in een hapjespan roerbakken, totdat ze een beetje knapperig zijn. Bouillonblokje erboven verkruimelen. Paprika's toevoegen en 5 min meebakken. Tomaten toevoegen en nog wat zout en peper naar smaak. Tenslotte het eiermengsel erboven verdelen. Deksel op de pan en zachtjes laten gaar worden.

Aardappelomelet 2 :

Ingredienten

  • 500gr aardappelschijfjes, 1 prei, 5 eieren, 2tomaten, 250 gr geraspte kaas, 1 tl sambal, zout, peper,olie.

Voorbereiding(15min)

Aardappelschijfjes kort koken totdat ze zacht zijn. Prei ondertussen wassen en in ringen snijden. Tomaten in plakjes snijden. De eieren los kloppen in een schaal en de geraspte kaas, sambal, zout en peper toevoegen.

Bereiding(20min)

In een grote koekenpan de olie verwarmen, aardappelschijfjes en de prei toevoegen en kort roerbakken. Daarna de tomaten toevoegen en kort roerbakken. Het aardappelmengsel goed verdelen over de bodem en het eimengsel er over heen verspreiden. Zacht verwarmen met een deksel erop. Het is klaar zodra het ei niet meer vloeibaar is.

Aardappel-tonijnkoekje :

Ingredienten

  • 5 gekookte aardappelen, 1 blikje tonijn, beetje bloem, 1 el verse dille, zout/peper, 2 los geklopte eieren, 1 ei, zonnebloemolie.

Voorbereiding(20min)

Aardappelen schillen klein snijden en koken, 2 eieren los kloppen. De los geklopte eieren even apart zetten.

Bereiding(20min)

In een schaal de gekookte aardappelen, 1 ei, tonijn, dille, zout en peper naar smaak, en een beetje bloem door elkaar mengen. Van het mengsel balletjes maken en plat drukken. De koekjes door de los geklopte eieren halen en even bakken in de olie.

Andijviestamppot :

Ingredienten

  • 500gr aardappelen, 1 zak gesneden andijvie, 1 bouillonblokje, 1 volle e.l. grove mosterd, melk, 50 gr. boter, zout peper.

Voorbereiding(5min)

Aardappelen schillen en klein snijden.

Bereiding(30min)

Aardappelen in 20 min gaar koken, andijvie toevoegen en 5 min. zachtjes doorkoken. Boter toevoegen en alvast door elkaar stampen. Melk toevoegen, af en toe een beetje, totdat het de juiste dikte heeft. Bouillonblokje erboven verkruimelen, mosterd erbij en zout en peper. Goed doorroeren met een houten lepel.

Boerenkoolstamppot :

Ingredienten

  • 800gr aardappelen, grote zak gesneden boerenkool, melk, boter, kurkuma, Franse mosterd, zout peper.

Voorbereiding(5min)

Aardappelen schillen en klein snijden.

Bereiding(35min)