Rijst en granen-recepten

Index:

Bruine bonen met rijst :

Ingredienten(4 pers)

  • 1 groot blik bruine bonen,zout400gr vlees of kip, 50gr boter, 1 ui, 2 tomaten, 3/4 dl water, 2 bouillonblokjes of zout, 2 laurierblaadjes, zwarte peper, ca. 5oogr rijst

Voorbereiding

Vlees/kip klein snijden, ui snipperen,knoflook fijn hakken,tomaten klein snijden.

Bereiding

Zout het vlees/kip heel licht en braad het in de boter. Fruit de ui,knoflook mee zodra het vlees/kip bruin is. Voeg, als de ui iets doorbakken is, de tomaten toe. Voeg nu het water, de bouillonblokjes en de laurierblaadjes toe en laat het geheel 20 min. op een laag vuur stoven. Voeg dan de bruine bonen toe en schep de jus en het vlees/kip erdoorheen. Voeg zwarte peper toe en kook het gerecht ongeveer 15 min. op een laag vuur totdat de jus dik is.

Warme quinoa salade :

Ingredienten(4 pers)

  • Quinoa, 1/2 komkommer in dunne plakjes, 1 avocado klein gesneden, dunne sperzieboontjes gehalveerd. 175gr zalm.

Voorbereiding(15min)

Quinoa bereiden volgens de verpakking. Boontjes kort koken. Ondertussen de komkommer en avocado snijden en de zalm in stukjes snijden.

Bereiding(20min)

De boontjes doormidden snijden. In de wok de zalm kort roerbakken. Boontjes en quinoa toevoegen, nog even roerbakken. Verwarming uit en tenslotte de komkommer en avocado toevoegen, daarna alles voorzichtig door elkaar roeren. Op smaak brengen met zout en peper.

Quinoa met groenten :

Ingredienten(4 pers)

  • 300 gr quinoa, 400 gr roerbakmix, pakje gezeefde tomaten, beetje sambal, 1 bouillonblokje, zout, zonnebloemolie.

Voorbereiding(15min)

Quinoa bereiden volgens de verpakking.

Bereiding(20min)

In een wok olie verwarmen en de groenten roerbakken. Bouillonblokje erboven verkruimelen, sambal en de quinoa toevoegen met de gezeefde tomaten. Op smaak brengen met wat zout.

Pittige rode rijst :

Ingredienten(4 pers)

  • 400gr rijst, 4 tomaten,1 grote ui, rode peperpasta (A.H.), verse tijm, zout, olijfolie.

Voorbereiding(15min)

Rijst koken, ondertussen tomaten en de ui klein snijden.

Bereiding(15min)

Olijfolie verwarmen in de wok de ui even verwarmen totdat hij zacht is. Tomaten toevoegen en de rijst. Even roerbakken en tenslotte op smaak brengen met rode peperpasta en zout. Goed mengen en als laatste een beetje tijm erdoor roeren.

Oven-rijstschotel met mozzarella :

Ingredienten(2 pers)

  • 250 gr rijst, 1 rode ui, 1/2 rode paprika, 1 tomaat, 1 tl sambal, 2 bouillonblokjes, 1 bolletje mozzarella, olie

Voorbereiding(15min)

Rijst koken met 2 bouillonblokjes. Ui, paprika en tomaat klein snijden. Oven voorverwarmen op 180 gr.

Bereiding(35min)

In een pan olie verwarmen en de ui, paprika en tomaat even bakken en de sambal toevoegen. Dan de rijst er doorheen mengen. De ovenschaal het rijstmengsel er in doen. Bovenop plakjes mozzarella leggen. Tenslotte ongeveer een 1/2 uurtje in de oven.

Risotto :

Ingredienten(4pers)

  • 300gr rijst, 1 prei, 3 tomaten, 1 ui, 1 bouillonblokje, geraspte kaas, olijfolie, water, zout en peper.

Voorbereiding(10min)

Ui, prei en tomaten klein snijden,

Bereiding(20min)

In een wok olijfolie verwarmen, rijst toevoegen en even roeren. Daarna ui en prei even mee verwarmen. Beetje water toevoegen en het bouillonblokje erboven verkruimelen. Tomaten toevoegen en zachtjes laten koken totdat het water verdampt is. Steeds weer wat water toevoegen op dezelfde manier totdat de rijst gaar is. Op smaak brengen met zout en peper. Tenslotte de geraspte kaas erdoor roeren.

Couscous :

Ingredienten(3pers)

  • 250 gr couscous, 1 courgette, 250gr kipfilet, komijn, zout, gemberpoeder, koriander, olie.

Voorbereiding(10min)

Couscous klaarmaken volgens de gebruiksaanwijzing, courgette klein snijden, kipfilet klein snijden.

Bereiding(10min)

Olie verwarmen, kip bakken. Courgette toevoegen en even bakken, kruiden toevoegen naar smaak. Tenslotte de couscous toevoegen.

Gekruide rijst met groente en kip :

Ingredienten(2pers)

  • 200 gr rijst, laos, djintan, koriander, katoembar, djahe (kruiden van Conimex), 1 el ketjap manis, 1tl sambal. 1 rode paprika, 1/2 prei, 1 kipfilet, 1/2 ui, 2 tomaten, kippenbouillonpoeder (bij de toko verkrijgbaar), olie, zout en peper.

Voorbereiding(15min)

Rijst koken. Ondertussen de kip klein snijden, paprika in kleine blokjes ,de prei in dunne ringen, tomaten in klein stukjes snijden. Kip kruiden met zout, peper en de kippenbouillonpoeder.

Bereiding(20min)

De kip bakken in olie totdat deze begint te kleuren, paprika 3min meebakken, prei toevoegen en 2 min meebakken. Tenslotte de tomaatblokjes erbij en nog even licht roerbakken. Nu even nog wat olie in een pan en de rijst bakken. Dan de Conimex kruiden toevoegen en ketjap. Op smaak maken met de sambal.